Fælles varmeløsning

Hvilken energi løsning skal Hovborg vælge fremadrettet? 

Dette spørgsmål har Hovborg lokalråd og Hærvejsklyngen undersøgt med tilskud fra Landdistriktspuljen i Vejen Kommune. Puljen bevilligede et tilskud til at få undersøgt varmebehovet i de 6 byer og et bud på, hvilke varmeforsyninger, der kunne være relevant i de forskellige byer. Vi hyrede konsulentfirmaet Planenergi, der er varmespecialist på området og bl.a. har rådgivet lokalsamfund omkring Sønderborg til varmeløsninger.

Per Alex Sørensen fra PlanEnergi fremlagde på mødet den 16. maj screeningsresultaterne fra undersøgelsen. Denne kan pege på i hvilket retning vi skal gå, for at Hovborg kan få en varmeforsyning uden brug af naturgas. Der “lukkes for hanen” om få år, så alle gasforbrugere må finde en alternativ løsning.

 

– Læs forudsætningen for screeningen HER (klik på link)

– Læs screeningsresultatet for Hovborg HER (klik på link)

Konklusionen i screeningen (der er beregnet på et gennemsnitlig varmebehov) er, at Hovborg er på grænsen til at være egnet til fjernvarme, både med hensyn til varmetæthed og grundlag. Fjernvarme via Holsted Varmeværk vil ikke være konkurrencedygtig med individuelle løsninger, da varmebehovet er for lavt til at forrente ledningsnet og tab. Det samme vil gøre sig gældende ved varme fra et eventuelt kommende varmeselskab i Vorbasse.

Fjernvarme med lokal produktion kan være en mulighed, hvis der kan opnås tilstrækkelig tilslutning. Det skal bemærkes, at de fire største forbrugere udgør godt en tiendedel af varmebehovet i byen. Knap en femtedel af bygningerne er registreret med elvarme, mens knap en tiendedel har varmepumpe. Erfaringsmæssigt ønsker forbrugere med elbaseret varme ikke at tilslutte sig fjernvarme. Samfundsøkonomisk er fjernvarmeløsningen med lokal varmeproduktion overslagsmæssigt på niveau med individuelle varmepumper. 

PlanEnergis anbefaling er derfor, at muligheden for fjernvarme i Hovborg skal undersøges nærmere, hvor forventet tilslutning og varmebehov bør kortlægges som det første. Termonet kan også være en mulighed og vil ikke være lige så afhængig af tilslutning og varmetæthed.

Knap 40 nysgerrige borgere mødte frem til præsentationen, og der var enighed om, at vi tænker indtil august over, “om” – og i givet fald “hvordan” vi kan undersøge sagen nærmere. 

Den præsenterede type fjernvarme med lokal produktion (f.eks. en kæmpe varmepumpe som i oplægget beskrives som scenarie nr. 3) defineres som en kollektiv varmeforsyning og er derfor omfattet af varmeforsyningsloven. Det vil sige, at der er mulighed for en kommunegarant og dermed finansiering via KommuneKredit. Fordelen vil i givet fald være fuld finansiering med eller uden tilslutningsudgifter (alle omkostninger inklusiv forbrug, etablering, drift og vedligeholdelse, afskrivning, afdrag m.m. er indregnet i afregningsprisen over 20 år). Barrieren er, at ca. 80% af boligejerne må være med på idéen. Prisen for den enkelte husejer forventes ikke at overstiger prisen for en individuelle varmepumper over tid – og under dialogen på mødet blev nævnt, at finansieringen af individuelle varmeløsninger altid er afhænge af boligejerens økonomiske formåen og evt. kreditværdighed, mens en lokal varmeløsning finansieres over varmeregningen. 

Lindknud er i næste samme situation som Hovborg, mens Bække og Gesten iflg. screeningerne undersøger nærmere, om de kan tilkobles et større anlæg – f.eks. Vejen.

 

Baggrund:

Staten har udmeldt en målsætning om at få udskiftet individuelle olie-, gas og pille-fyr til opvarmning som et led i klimapolitikken, da disse fyr bidrager meget til udledning af CO2. Organisering af en fælles løsning vil være et godt alternativ til individuel udskiftning, og en fælles løsning kan gøre finansieringen lettere tilgængelig samtidig med, at det antageligvis øge værdien af husene.

 

Inspiration: Håndbog om energifællesskaber HER (klik på link) 

Varmeforsyningsloven, læs HER

 

 

Hilsen Hovborg Lokalråd og Hærvejsklyngen